Fra Tanzania krysset vi grensen til Kenya og avsluttet vår overland-safari med
G-adventures i Nairobi. Det var veldig rart å si farvel til gruppen vi hadde blitt så godt kjent med de siste 20 dagene. Noen skulle videre på nye eventyr, mens andre reiste hjem til sitt virkelige liv. Nå hadde vi ti dager til rådighet før vi måtte være i byen Moshi i Tanzania hvor vi starter vår bestigning av Kilimanjaro.
Ingvild har to bekjente som tidligere i år har vært og besøkt en liten landsby utenfor Nairobi hvor det foregår utvikling av barnesentre og skoler, ved hjelp av to norske bistandsprosjekter. Vi tok forbindelse med deres kontaktperson, Anne Louise, leder av Aid in Action, som er et av prosjektene i denne landsbyen.
Anne Louise avtalte med direktøren for bistandsarbeidet i landsbyen at vi skulle komme på besøk for å se hvilke prosjekter som foregår i Ngumbulu, og hva Aid in Action har bidratt med for barna og deres familier.
Samuel tok oss godt i mot og introduserte oss for de pågående prosjektene i landsbyen. Vi besøkte kontoret hans i de nylige åpnede kontorlokalene til utviklingssenteret i Ngumbulu. På utviklingssenteret har de flere ting på gang for å hjelpe bøndene i landsbyen. Planting av papaya- og mangotrær er i fokus nå før regnsesongen begynner. Her har de ansatt en som er ansvarlig for opplæring og oppfølging av dyrkingen av disse plantene. De har også satt i gang et vannprosjekt som skal gjøre hverdagen til befolkningen enklere, slik at de slipper den lange gåturen til nærmeste brønn hver eneste dag. Her har bøndene mulighet til å kjøpe en stor vanntank for å samle opp regnvann fra takrenner, mot en nedbetalings-avtale som går over fem år. Dette gjør det mulig for bøndene å dyrke og skape sin egen inntekt, slik at de kan få hverdagen til å gå rundt og stå på egne ben. Dere kan lese om flere av prosjektene på:
Den viktigste ressursen for befolkningen i Ngumbulu er vann. Anne Louise har hjulpet landsbyen med å bygge brønner som bringer vann nærmere beboerne. Daniel, Samuels bror, tok oss med ned til elven, hvor det finnes et vannhull for de som ikke bor i tilknytning til brønnene. Her kommer folk daglig med sine esler og okser for å hente vann.
Under besøket fikk vi lov til å bo hos Samuels familie. Vi fikk servert god mat og stor gjestfrihet. Det var utrolig lærerikt å få bo hos en afrikansk familie uten noen guide eller annen form for turisme. Vi ble kjent med kamba-kulturen, som er en av Kenyas mange stamme-samfunn, som denne familien tilhører. Her starter dagen når solen går opp, og avsluttes med en samling rundt bålet ved solnedgang, for innlagt strøm er noe du ikke finner i denne landsbyen. Vi trivdes godt med noen dager med enklere vilkår, og fikk praktisert vår ferske swahili og til og med litt kamba.
Toppen Children Centre er et dagssenter hvor elevene på Mekilingi barneskole får servert lunsj hver dag, og tilbyr leksehjelp og omsorg for omlag 100 barn.
Dette senteret ble reist av en gjeng fra Hedmarktoppen Folkehøgskole gjennom Aid in Action. Barna blir godt tatt vare på av senterets to fulltidsansatte, og vi tilbragte en dag her for å se hvilke forskjeller et slikt senter kan gjøre.
Samuel tok oss med til en av de ferskeste prosjektene utviklingssenteret holder på med akkurat nå. Den nye ideen var å bygge et SOS-senter i tilknytning til et skole-akademi slik at de vanskeligstilte barna hadde et hjem i nærheten av skolen.
De har akkurat satt i gang produksjonen av mursteinene som skal brukes til lokalene, og grunnmurene for SOS-senteret er under utarbeiding.
I tillegg jobber de med å få ferdig en demning som skal samle opp vannet som kommer med regnsesongen som er rett rundt hjørnet. Hver dag kommer det ca 30 arbeidere som hjelper til med å grave ut demningen. Istedenfor å leie inn gravemaskiner for å gjøre arbeidet, vil de gi lokalbefolkningen en mulighet til arbeid.
Vi lot oss inspirere av arbeiderne som jobbet hardt i varmen og bestemte oss for at det siste vi skulle gjøre før vi dro fra landsbyen neste dag var å gjøre en real innsats for å få demningen klar. Neste morgen stod vi der med hakke og spade, og noen overraskede ansikter flokket seg rundt oss. Det var ikke vanskelig å se at dette var noe de ikke hadde forventet. Vi fordelte oss på forskjellige arbeidsoppgaver, og jobbet side om side med afrikanerne.
Det var en utrolig artig opplevelse å få lov til å delta i utgravingen. Vi håper at vårt bidrag har hjulpet arbeidernes motivasjon i en ellers tung hverdag. Muligheten til å gi en hjelpende hånd var tilstede, og dette er en god erfaring å ta med seg videre. Vi ser frem til å få se sluttresultatet til dette flotte prosjektet som kan bli en stor suksess!
Det er utrolig å se hva slike prosjekter kan ha av betydning for de som trenger det. Dette er med på å gi den neste generasjonen en større mulighet til utdanning og en bedre fremtid. Vi er takknemlige for at vi har fått se at bistandsarbeid har en effekt i slike situasjoner og at det er så mange som jobber for at andre skal få det bedre.
This is so awesome! I will sign up with habitat for humanity next year (i think). I have been bugging Felix to do the same ^^. Cant wait for the next post.